START

OM OSS

SYFTE & MÅL

STÖD OSS

PROJEKT

BOKA

KONTAKT

WOMEN POWER

OM #WOMENPOWER

#WomenPower är en motreaktion gentemot alla män som gav motstånd till #metoo. Projektet syftar till att synliggöra kvinnor som har förändrat världen men även nutida kvinnor som inspirerar och har stor potential att förändra vår nutid. Hemsidan kommer under tidens gång att utvecklas.

 

Kvinnor har i århundraden förtryckts och begränsats bara för sitt kvinnliga kön och anatomiska utseende. Vår långa historia av diskriminering av kvinnor är djupt inrutad i vår kultur och har länge inte setts som diskriminering, rasism eller förtyck utan ansetts som en manlig skyldighet och indirekta rättighet, att kunna kontrollera sin kvinna.

 

Resultatet av våra nutida negativa normer har förlamat kvinnor mentalt och begränsat dem i livet att uppnå sina drömmar och upptäcka det inre jaget.

Jag tror utan tvekan att alla tjejer innan dom har fyllt 10 år hört meningen

"Du kan inte för att du är en tjej!"

 

Jag är lika övertygad om att killar i denna ålder inte fått höra liknande, som tex:

"Du kan inte för att du är en kille"

 

Dessa enkla men så starka ord kan skapa negativa spår i varje kvinna och ge en sämre självkänsla för att tro på sig själv. Det är dags att se kvinnoförtryck som ett "vårt" problem och inte "deras" problem. Vi har alla en skyldighet att stå upp för varandra och oavsett kön, anatomiska hinder, etnisk bakgrund att alla ska få en rättvis chans i livet att uppnå sina drömmar.

Sprid kärlek och inspiration!

 

/Ordförande Emir Selimi

 

KVINNOR SOM
FÖRÄNDRAT VÄRLDEN

Världens första författare var en kvinna för ca 4000 år sedan.

Enheduanna levde i Sumer i Mesopotamien (nuvarande Irak) cirka år 2285 - 2250 f.Kr. 
Hon var månprästinna i templet i Ur, prinsessa och dotter till kung Sargon av Akkad.
Hon skrev poesi till gudinnan Inannas ära. Men i flera av dikterna går det också att förstå en del om Enheduannas eget liv. Enheduanna var inte bara den första författarinnan som historien känner till, hon var även den första som skrev i första person, alltså skrev om sig själv som "jag".  Enheduannas dikter och psalmer användes under nästan 500 år efter hennes död. Det som i dag finns kvar nedtecknat av Enheduannas texter är tre långa hymner till Inanna och 42 kortare verser som kallas "de sumeriska tempelhymnerna".

Lär dig mer:

Mer om Enheduanna

Källa:

Enheduanna


“When the whole world is silent, even one voice becomes powerful.”

- Malala Yousafzai

Ada Lovelace är världen första programmerare.

Ada skrev den första matematiska programeringsalgoritmen.
Programspråket ADA är uppkallad efter henne.

Ada Lovelace

Ada Lovelace född 10 december 1815 i London, död där 27 november 1852, var en engelsk matematiker.

Hennes pappa var den berömda poeten Loard Byron och modern var matematiker. Ada fick lära sig matematik från det att hon var fyra år. Det var mycket ovanligt för flickor på den tiden. När Ada var 17 år började hon jobba med matematikern Charles Babbage. Han hade konstruerat en maskin för att beräkna stora tal. Det var 100 år innan den första datorn verkligen byggdes. Ada var en av de första som förutspådde att framtidens datorer inte bara skulle programmeras för att räkna
utan även för att skriva, rita och skapa musik.

 “Knowing what must be done
does away with fear.”

 

- Rosa Parks

Världen första roman skriven av en Japansk kvinna på 900-talet.

Murasaki Shikibu skrev berättelsen om Genji

 som anses vara världens första roman.

紫 式 部

ムラサキシュキブ(紫式部ムラサキ編著:978年生まれ、死亡約1016年)は、日本の作家、詩人、 彼女は日本の平安時代に皇居でホバダムを務めました。 彼女は、とりわけ、約1000年の歴史を持つ日本人の著書を書いています。この本は世界初で最も有名な小説の1つです。3つの作品は、世界で最初の現実的な小説と考えられている、源氏物語である源氏物語が最も有名なムラサキの作品である[5]。

 

はともに彼女の死後にリリースされました。この日記は、2年目のムラサキの時代、ホバダムとしての天皇の第2の目標をカバーしており、その中心テーマは天皇の誕生とそれに関連する宮廷での壮大な儀式である。環境と人々の詳細で鮮明な記述は、19世紀の日本の帝国における人生の興味深い洞察を提供します。この日記は、の紹介とコメントとともに日本のオリジナルから翻訳されています。

 

ムラサキ編集は、ムラサキが執筆した128詩のサンプルです。

 

彼女の本名は不明です。彼女の日記によれば、源氏物語の登場人物の一人に続いて、彼女は裁判所で「ムラサキ」というニックネームを受けました。 「しきぶ」とは、儀式での父親の立場を指す

 

Murasaki Shikibu (紫 式部)  född cirka 978, död cirka 1016) var en japansk författare, poet och hovdam.

Murasakis mor dog när hon var barn, så Murasaki uppfostrades av sin far Tametoki som var akademiker och officer vid hovet. Detta var ovanligt på den tiden då det normala var att par levde separat och att barnen bodde hos sin mor och hennes familj. Fadern gav Murasakis dessutom samma utbildning som pojkar, där hon bland annat fick lära sig kinesiska som var hovets officiella språk. Flickor fick annars i stället utbildning i Kana-skrift och poesi. Fadern prisade hennes intelligens och skicklighet, men beklagade sig över att hon var "född till kvinna". Tre verk är tillskrivna Murasaki, varav den mest berömda är Genji monogatari, Berättelsen om Genji, ansedd som världens första realistiska roman.

“I have stood on a mountain
of no’s for one yes.”

- B. Smith

Hon kämpade för svartas rättigheter och förändrade USA historien.

Rosa Parks

Rosa Parks, född 4 februari 1913 i Tuskegee, Alabama.
Hon var en afroamerikansk medborgarrättskämpe.


1955 blev hon världskänd efter att ha vägrat resa sig upp på en buss och lämna sin plats till en vit medborgare. Protesten var ett lagbrott eftersom det då var lag på att svarta skulle lämna plats till vita på bussar.  Hon kämpade livet ut för mänskliga rättigheter och under sitt liv tilldelades hon två ärofyllda medaljer: Frihetsmedaljen och Amerikanska kongressens guldmedalj.

 

“If you don’t risk anything,
you risk even more.”

- Erica Jong

Förhandsboka pin

Rosa

Guld

Silver

1

2

Nästa

3

4

info@SwedishHumanRightsProject.org