START

OM OSS

SYFTE & MÅL

STÖD OSS

PROJEKT

BOKA

KONTAKT

WOMEN POWER

Världens första universitet grundades av en muslimsk kvinna
på 800-talet.

Fatima al-Fihri

Det är ingen som vet säkert när Fatima al-Fihri föddes, men det var ungefär år 800. Hon föddes i staden Al-Qayrawan, det som idag är Tunisien. Fatimas pappa, Mohammad bin Abdullah al-Fihri, var en mycket framgångsrik affärsman. Men både pappan, brodern och Fatimas man dog tätt inpå varandra. Kvar fanns Fatimas syster, som hon fick dela på en ofantligt stor förmögenhet tillsammans med. Bägge systrarna hade fått utbilda sig och de var trogna muslimer, så de bestämde sig för att använda sitt arv till samhällets bästa. Dem byggde en av de största moskéerna i Nordafrika, men Fatima nöjde sig inte med en moské, hon byggde också bibliotek och något som skulle komma att bli världen första universitet; Al-Karaouine.

فاطمة الفهري

“The way we talk to our children becomes their inner voice.”

- Peggy O’Mara

Den första kvinna som fick nobelpriset.

Marie Curie

Marie Curie tilldelades som första kvinna Nobelpriset i fysik 1903. Åtta år senare fick hon även Nobelpriset i kemi och är den ända personen som har fått nobelpriset för två olika kategorier.  Efter ett både snillrikt och tungt arbete hade hon lyckats hitta två nya grundämnen: Polonium och Radium. Radium kunde användas för att rädda liv i strålbehandling mot cancer, men det var också ett livsfarligt ämne eftersom man i början inte förstod hur farlig strålningen var. Marie Curie var också den som gav namn åt radioaktiviteten. Hon kom att bli en ikon som kvinna och forskare, en förebild för många kvinnor.

Lär dig mer:

You Tube

Källa:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Marie_Curie

You Tube

“No matter how difficult and painful it may be, nothing sounds as good to the soul as the truth.”

- Martha Beck

Hon förändrade världen sin konst.

Frida Kahlo

Frida Kahlo, en mexikansk konstnär född 6 juli 1907 i Coyoacán, Mexico City.
1925 råkade hon ut för en allvarlig bussolycka. Det var under tillfrisknandet från denna olycka som hon började måla med olja. Fyra år senare hade hon förälskat sig i målaren Diego Rivera och paret gifte sig 1929. Äktenskapet var stormigt och paret skilde sig 1939 – bara för att gifta om sig på nytt året efter.  Frida Kahlo var ju före sin tid eftersom hon tog upp en tematik som blev mer aktuell senare, i samband med kvinnorörelsen. Hon tog upp betydelsen av kroppen och rätten till sin kropp. Hennes långa serie av självporträtt där hon orubbligt möter betraktarens blick kan också tolkas som ett väldigt feministiskt anspråk.

Lär dig mer:

Sydsvenska

Källa:

Sydsvenska

“Step out of the history that is holding you back. Step into the new story you are willing to create.”

- Oprah Winfrey

Första kvinnan som sprang
Boston Maraton 1967

Kathrine Switzer

Hon vill förändra kvinnosynen inom sport

År 1967 blev Kathrine Switzer den första kvinnan som sprang  "Boston Marathon". Under tävlingen försökte Jock Semple stoppa Kathrine Switzer.  Han blev dock knuffad till marken av Switzers pojkvän, Thomas Miller som sprang med i tävlingen. Det var inte förrän 1972 som kvinnor officiellt fick vara med och springa på "Boston Marathon". Kathrine Switzer kämpade för att kvinnor skulle ha samma rättigheter inom sporten. Idag är en hon en ikon för allas lika värde och Kvinnors rättigheter inom sport.

Historical Women

Förhandsboka pin

Rosa

Guld

Silver

1

Nästa

Föregående

2

3

4

info@SwedishHumanRightsProject.org